Το μυστήριο των αποτυχημένων e-mails στο info@company.gr

Μετά από την εγκατάσταση του Exchange Server 2007 SP1 στην εταιρία, θέλησα να φτιάξω και κάποια distribution groups, ώστε τα μηνύματα που στέλνονται από το internet στη διεύθυνση info@company.gr να παραδίδονται σε κάποια συγκεκριμένα άτομα. Κάποια στιγμή όμως, διαπίστωσα ότι κανένα μήνυμα δεν μπορούσε να παραδοθεί σε αυτά τα άτομα. Μετά από έλεγχο στα distribution groups, δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Τα διέγραψα, τα ξαναδημιούργησα, τίποτα. Δοκιμάζοντας να στείλω από κάποια εξωτερική e-mail διεύθυνση στο info@company.gr, έπαιρνα πάντα το παρακάτω μήνυμα λάθους:

—– The following addresses had permanent fatal errors —–
<info
@company.gr>
(reason: 550 5.1.1 User unknown)
—– Transcript of session follows —–
… while talking to mailserver.company.gr.:
>>> DATA
<<< 550 5.1.1 User unknown
550 5.1.1 <
info@company.gr>… User unknown
<<< 503 5.5.2 Need rcpt command

Από το μήνυμα φαίνεται ότι δεν υπάρχει το group, ενώ εγώ το βλέπω μπροστά μου. Επίσης παρατήρησα ότι σε εσωτερικά μηνύματα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, άρα κάτι παιζόταν απ΄έξω.

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις ρθυμίσεις για αυτό το group, είδα ότι υπήρχε από default περιορισμός στο group, να δέχεται μηνύματα μόνο από authenticated users. Ως γνωστόν, οι επικοινωνίες στο internet δεν είναι σε αυτή τη περίπτωση authenticated, άρα ίσως αυτό να ήταν η λύση στο πρόβλημα. Παίζοντας λίγο με το powershell, ανακάλυψα το παρακάτω κουφό:

[PS] C:\>Get-DistributionGroup info | fl …

RequireSenderAuthenticationEnabled : True

Μάλλον εδώ θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε το παρακάτω:

[PS] C:\>Set-DistributionGroup info -RequireSenderAuthenticationEnabled $False

Αν βέβαια δεν θέλετε να πάτε στο αποκρουστικό powershell, μπορείτε να δείτε τις ιδιότητες του group από την κονσόλα του Exchange Server, κάπως έτσι:

screenserver

Βλέπετε το κουτάκι που λέει “Require that all senders are authenticated”? Προσέξτε γιατί στην περίπτωσή μου ήταν τσεκαρισμένο, ακόμα και όταν δημιούργησα από την αρχή το distribution group. Υπάρχει η σοβαρή υποψία ότι ο Exchange Server 2007 το τσεκάρει από default, κάτι που βέβαια δεν συνέβαινε στον Exchange 2003.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.