Το Μυστήριο της Αποτυχημένης Αντιγραφής Αρχείων

Τώρα που όλοι αποκτήσαμε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σίγουρα τυχαίνει να θέλουμε να αντιγράψουμε τις φωτογραφίες μας σε ένα USB stick. Έτσι λοιπόν και εγώ ξεκίνησα να αντιγράφω τις φωτογραφίες μου σε ένα τέτοιο stick, αλλά κάποια στιγμή ….. ERROR: “The directory or file cannot be created” …. ΜΥΣΤΗΡΙΟ… Τι να είναι άραγε αυτό το μήνυμα?

Ξέρω τι σκέφτεστε όλοι: Δεν υπάρχει χώρος στο usb stick. Αυτό σκέφτηκα και εγώ, αλλά θα σας απογοητεύσω. Χώρος υπάρχει αρκετός και μια δεύτερη προσπάθεια αποθήκευσης στο stick βγάζει το ίδιο μήνυμα. Αποφασίζω λοιπόν να το ψάξω περισσότερο. Το μήνυμα σφάλματος από μόνο του δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες, που σημαίνει ότι πάμε στα τυφλά.

Αποφασίζω να χρησιμοποιήσω το εργαλείο που ονομάζεται Process Monitor, εργαλείο παρακολούθησης της registry και του file system σε πραγματικό χρόνο. Μετά από το κατάλληλο capture και βάζοντας ένα φίλτρο για να δω πληροφορίες που σχετίζονται με το usb stick, στην τελευταία γραμμή βλέπω κάτι που αφορά το συγκεκριμένο error.

Τέτοιο μήνυμα σφάλματος δεν είχα ξαναδεί: “STATUS_CANNOT_MAKE”. Ψάχνοντας στο internet, ανακάλυψα ένα thread σε κάποιο newsgroup που τελικά εξηγεί τι συμβαίνει. Η εξήγηση είναι απλή: όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο σε δίσκο FAT, πιθανόν να μην υπάρχουν άλλα διαθέσιμα directory entries. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα περιορισμό του FAT, το οποίο μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μέχρι 512 root-directory entries.

Και τώρα τι κάνουμε; Ή θα δημιουργήσουμε έναν καινούριο φάκελο στο root directory του stick, βάζοντας εκεί τις φωτογραφίες μας και παρακάμπτοντας τον περιορισμό του FAT, ή θα φορμάρουμε το stick με FAT32.

Γιατί όμως το stick είχε FAT; Μάλλον γιατί όλοι οι κατασκευαστές των stick, θέλοντας να εξασφαλίσουν συμβατότητα με οποιοδήποτε λειτουργικό, φορμάρουν τα stick με FAT, κάτι που μπορούμε εμείς να αλλάξουμε και να το φορμάρουμε με FAT32.

Ανακάλυψα και κάτι ακόμα: τα windows έχουν σαν default το FAT όταν φορμάρουμε removable συσκευές αποθήκευσης, όταν αυτές είναι μικρότερες από 4GB.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.