Πετάξτε το ποντίκι στα σκουπίδια!

Φυσικά αναφέρομαι στις νέες command line εντολές που μας έχουν κατακλύσει τον τελευταίο καιρό στον Windows Server 2008. Υπάρχει τελικά χρηστικότητα και μπορούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια το ποντίκι, ή καλύτερα να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το γραφικό γνωστό περιβάλλον εργασίας; Επειδή πολλοί μαθητές μου πιστεύουν ότι ειναι κουραστικό το command prompt, τους αφιερώνω αυτή τη δημοσίευση.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ενασχόλησης με τον Windows Server 2008, θα καταλάβετε ότι υπάρχουν κάποιες απλές εντολές που με την κατάλληλη εξοικίωση, είναι πιο γρήγορες από το γραφικό περιβάλλον. Μια από αυτές τις δουλειές που θα χρειαστεί να κάνουμε μετά την εγκατάσταση του Server 2008, είναι η προσθήκη Roles και Features. Ξεχάστε το Computer Management, δεν υπάρχει πια. Ξεχάστε το Add/remove Windows Components, πάει και αυτό. Όπως ήδη έχετε δει από τις παρουσιάσεις που έχουν κάνει οι εκλεκτοί συνάδελφοι στα events της Microsoft Hellas (που έγιναν μόνο στην Αθήνα, για να βγάλουμε και το παράπονό μας), όλα γίνονται από το νέο εκπληκτικό εργαλείο, τον Server Manager και το console του.

Κάποιες δουλειές όμως γίνονται και πιο γρήγορα. Τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το servermanagercmd.exe, το ocsetup.exe και το oclist.exe. Προσοχή όμως: το servermanagercmd.exe θα το βρείτε μόνο στην full εγκατάσταση του Server 2008 και όχι στην Server Core.

Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε σε ένα command prompt το εξής: servermanagercmd -query και θαυμάστε το αποτέλεσμα. Όλες οι δυνατότητες (roles, features) που έχετε εγκαταστήσει ήδη θα παρελάσουν στην οθόνη σας. Κάπου στην οθόνη σας μπορεί να δείτε αυτό: [ ] DNS Server [DNS] που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε το DNS Service, αλλά δεν το έχετε κάνει ακόμα, για αυτό και μεταξύ των αγκυλών δεν εμφανίζεται ένα Χ. Είναι πολύ απλό και γρήγορο να το εγκαταστήσετε τώρα. Πληκτρολογήστε: servermanagercmd -install dns και καθαρίσατε. Γρήγορο δεν είναι;

Στον Server Core 2008 τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί δεν υπάρχει η εντολή servermanagercmd.exe, αλλά υπάρχει η oclist.exe. Μην καθυστερείτε, πληκτρολογήστε την τώρα και απολαύστε το αποτέλεσμα: μια λίστα παρόμοια με την προηγούμενη, μόνο που εδώ οι ονομασίες των roles και features είναι μεγαλύτερες. Αν π.χ. δεν έχετε το DNS Service εγκατεστημένο, θα δείτε αυτό: Not Installed: DNS-Server-Core-Role

Και τώρα τι κάνουμε; Πώς θα εγκαταστήσουμε τον DNS Server; Piece of cake… πληκτρολογήστε: ocsetup DNS-Server-Core-Role και τελειώσατε. Παρατηρήστε ότι εδώ δεν χρειάζεται ο διακόπτης -install, διότι το ocsetup κάνει μόνο αυτή τη δουλειά: install και uninstall.

Έχετε υπόψη σας όμως το εξής: το ocsetup δεν βγάζει μηνύματα λάθους ή επιτυχούς εγκατάστασης, μόνο το γνωστό command prompt. Θα σας βγάλει error μόνο αν η σύνταξη της εντολής δεν είναι σωστή.

Δοκιμάστε το, είναι πιο γρήγορο από το console με τα γραφικά.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.