Με «Λουκέτο» απειλείται η πλειοψηφία των σχολών πληροφορικής της χώρας μας

Και ενώ το όραμα για την «Ψηφιακή Ελλάδα» προχωρά, οι ιθύνοντες της χώρας μας, όντας γνώστες των πραγμάτων σε ότι αφορά την εκπαίδευση πληροφορικής, αποφασίζουν να εντάξουν όλες τις ιδιωτικές σχολές πληροφορικής στο ίδιο καζάνι με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.

Και για όσους δεν γνωρίζουν το καθεστώς λειτουργίας αυτών των σχολών, σας ενημερώνω ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν χρειαζόταν άδεια λειτουργίας. Με λίγα λόγια, κάποιος ο οποίος ήθελε να ανοίξει μια σχολή πληροφορικής για να μαθαίνει στον κόσμο Word και Excel (για να καταπολεμηθεί και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός) μπορούσε να το κάνει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να βγάλει άδεια λειτουργίας, κάτι το οποίο υπάρχει στα κέντρα ξένων γλωσσών.

Πρόσφατα όμως το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εντάξει όλες τις σχολές σε μια καινούρια υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία και η πιο μικρή σχολή πληροφορικής που διδάσκει στα παιδάκια μια επαρχιακής πόλης πληροφορική, θα ονομάζεται Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών. Ακούστε και το καλύτερο: θα πρέπει να διαθέτει μέχρι το τέλος του χρόνου μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα ως αίθουσα αναμονής, άλλα τόσα μέτρα σαν «αύλειους χώρους», να καταθέσει εγγυητική επιστολή τραπέζης ύψους 100.000 ευρώ και παράβολο υπέρ του δημοσίου 10.000 ευρώ, να δημοσιεύει τα προγράμματα σπουδών και πολλά άλλα παράλογα, τα οποία θα μπορούσαν να ισχύουν για κάποιο μεγάλο ιδιωτικό κολλέγιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύει για την σχολή πληροφορικής της γειτονιάς.

Ξεχάστε λοιπόν τις σχολές πληροφορικής, θα αφανιστούν εντελώς. Που θα διδάσκεται ο κόσμος πληροφορική; Στα δημόσια σχολεία και στα ΚΕΚ, που ήδη βρίσκονται κάτω από την κρατική ομπρέλα. Φυσικά σε όλη αυτή τη ρύθμιση υπάγονται και τα γνωστά μας CPLS που εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες σε προϊόντα Microsoft. Πόσα από αυτά θα μπορέσουν να αντέξουν τις αλλαγές και προσθήκες στις κτιριακές τους υποδομές που ζητάει το Υπουργείο Παιδείας και κοστίζουν (χωρίς να υπολογίσουμε ότι πρέπει να γίνουν σε 1 μήνα περίπου);

Γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται για Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, αφού δεν δίνουν παρεμφερείς πανεπιστημιακούς τίτλους, αλλά απλά επιμορφώνουν τον κόσμο στη πληροφορική. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για άδειες λήγει στις 31/12/2008. Μετά να δούμε τι θα γίνει… Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι χρόνια μπροστά σε τεχνολογίες πληροφορικής, εμείς θα μείνουμε άλλα 50 χρόνια πίσω.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.