Το μυστήριο των αποτυχημένων Integration Services …

Σε μια πρόσφατη εγκατάσταση σε Hyper-V ενός εικονικού Windows Server 2003, όταν προσπάθησα να εγκαταστήσω τα Integration Services του Hyper-V, είδα το παρακάτω μυστηριώδες μήνυμα:

error 

Είναι δυνατόν; Δεν υποστηρίζεται ο Windows Server 2003 όταν πρόκειται να στηθεί σε Hyper-V; H αλήθεια είναι ότι υποστηρίζεται, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν πρώτα κάποια απαραίτητα updates στο εικονικό μηχάνημα, κατά προτίμηση να υπάρχει επίσης το SP2.

Εύκολο θα μου πείτε. Κάνε Windows Update και καθάρισες…. Πως όμως θα το κάνουμε όταν ο εικονικός Server 2003 δεν έχει καν κάρτα δικτύου; Μόλις μπουν τα integration services θα αποκτήσει κάρτα, αλλά μέχρι τότε;

Η πονηριά που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εγκαταστήσουμε από τις ρυθμίσεις του virtual μηχανήματος έναν Legacy Network Adapter, μήπως και αποκτήσουμε πρόσβαση στο δίκτυο για να κατεβάσουμε updates. Άρα λοιπόν πηγαίνουμε στα settings του εικονικού μηχανήματος και επιλέγουμε “Add hardware”, προσθέτοντας έναν Legacy Network Adapter:

hardware  

Με το που θα ξεκινήσουμε τον εικονικό Server 2003, θα χαρούμε ιδιαίτερα διότι θα έχουμε σύνδεση στο δίκτυο για να κάνουμε τη δουλειά μας:

connect

Αν ξαναδοκιμάσουμε την εγκατάσταση των Integration Services θα δούμε πάλι το παραπάνω error, αλλά δεν το βάζουμε κάτω.

Ξεκινάμε λοιπόν το Windows Update. Είμαστε και τυχεροί διότι μάλλον το πρόβλημα είναι στην απουσία του SP2 και ευτυχώς το πρώτο update που προτείνεται είναι αυτό που μας λείπει:

 sp2

Αφού κατεβάσουμε ότι προτείνεται από το Redmond, δοκιμάζουμε ξανά την εγκατάσταση των Integration Services και παρατηρούμε ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία, οπότε έχουμε τελειώσει:

final